Reizen met uw hond.

Reizen met een hond

Neemt u uw hond mee op vakantie binnen Europa? Denk dan aan de volgende dingen:

* Uw hond heeft een Europees paspoort nodig. Dit wordt uitgegeven door de dierenarts. De kosten van een Europees hondenpaspoort weten? Uw dierenarts kan u meer vertellen.

* Uw hond heeft een chip nodig die geregistreerd moet zijn op uw naam. Dit kan ook via uw dierenarts. De Rijksoverheid legt op deze website uit waarom dit van belang is.

* Uw hond moet minstens 21 dagen voor vertrek zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Een rabiësvaccinatie is één tot drie jaar geldig, afhankelijk van welk vaccin is gebruikt.

Een hond jonger dan drie maanden inenten tegen hondsdolheid is niet mogelijk. De dierenarts vaccineert uw hond en zet dit in het paspoort van uw hond.

* Neemt u uw hond mee naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen of Finland? Dan is het verplicht uw hond te behandelen tegen wormen, zoals longworm. Lees meer over: ontwormen hond en ontwormen kat.

Dit doet uw dierenarts en moet aangetekend worden in het paspoort.

Tips voor reizen met een hond

Er gelden naast de algemene regels die hierboven staan vaak nog meer regels, afhankelijk van het land waar u naartoe gaat.

  • in bepaalde landen, net zoals in Nederland, is het verboden om honden jonger dan drie maanden in te voeren. Dit zijn de invoerregels en eisen per land:
  • Let op! U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist;
  • in sommige landen gelden extra eisen voor bepaalde hondenrassen, of soms zijn bepaalde rassen helemaal niet toegestaan. Een pitbull mag in veel landen bijvoorbeeld niet mee. In Frankrijk zijn kruisingen van de American Staffordshire Terriër, Staffordshire Bull Terriër, Mastiff Boerboel, Tosa en Rottweiler niet welkom. Aan raszuivere American Staffords, Tosa’s en Rottweilers worden extra eisen gesteld.

Parasieten in het buitenland

Bij verblijf met uw huisdier in binnen- of buitenland zijn er een aantal besmettelijke ziekten die overgebracht kunnen worden door parasieten. U kunt hiervoor preventieve maatregelen nemen.

Leishmania

De aandoening wordt overgebracht door de zandvlieg. Deze is vooral rond de Middellandse Zee actief, maar beweegt zich steeds noordelijker richting midden.

De parasiet, Leishmania Infantum, tast de gewrichten, de nieren en de ogen aan. Ook de huid van de neus, oren en poten kaal worden en veranderen.

De diagnose wordt aan de hand van een biopt uit lymfeknopen, beenmerg of huid gesteld of door middel van specifiek bloedonderzoek. Behandeling tegen deze ziekte is zeer moeilijk en de prognose is dan ook somber.

Hartworm

Stekende muggen brengen de parasiet Dirofilaria Immitis over. De parasiet ontwikkelt zich in vier tot zes maanden in het lichaam tot volwassen wormen die in het hart en de longen leven en daar schade aanrichten, met als gevolg hartfalen en longproblemen.

Symptomen worden dus ook pas na een aantal maanden zichtbaar. Behandeling is moeilijk, omdat bij het doden van de wormen belangrijke bloedvaten worden afgesloten waardoor de hond in één klap kan instorten en overlijden.

Lees hier meer over wat u kunt doen om hartworm te voorkomen.

Ziektes veroorzaakt door teken

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een door teken overgebrachte infectie. De teek bijt zich vast in de huid van zijn “gastheer” en brengt via zijn speeksel de verwekker van de ziekte van Lyme: Borrelia Burgdorferi over.

Behandeling van Lyme is lang niet altijd succesvol, vandaar dat voorkomen beter is dan genezen, het preventief bestrijden van teken heeft dus de hoogste prioriteit. Lees meer over wat te doen bij teken. 

Babesiosis

Babesia Canis is de verwekker van de ziekte Babesiosis en wordt overgebracht door de teek. In Nederland werd het vroeger dan ook wel de “tekenziekte” genoemd.

De Basesia-parasiet vernietigt de rode bloedcellen. Na besmetting kan het enige dagen tot weken duren voor uw huisdier ziek wordt. De verschijnselen zijn koorts, weinig eetlust, lusteloos, soms rode urine en bloedarmoede.

De diagnose wordt gesteld met een bloedonderzoek en behandeling is mogelijk. Dit type teek komt rond de Middellandse Zee voor tot aan Zuid-België en de teek breidt zich verder uit naar het noorden.

Ehrlichiosis

De door teken overgebrachte ziekte Ehrlichiosis is wijd verspreid en geeft een wisselend ziektebeeld. Door de afname van bloedplaatjes kan het dier sneller gaan bloeden. Verder kan er plotselinge blindheid optreden. Het huisdier is suf en sloom.

De diagnose is mogelijk met een specifiek bloedonderzoek. Behandeling is mogelijk, maar onder stress steekt de ziekte vaak de kop weer op.

Wormen in het buitenland

Er zijn risicogebieden op basis van verschillende analyses van wormbesmetting in Europa.

Risicogebieden wormbesmetting in Europa

Reizen naar Duitsland, Spanje of Frankrijk met uw hond? Dat is natuurlijk erg leuk, maar let op besmetting door wormen. Voorkom dat uw dier rauw vlees eet, of ergens poep eet. Lees verder op Help mijn hond eet poep.

  • Vossenlintworm
    In Noord-Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk komt deze worm veel voor bij honden. Ook Polen, Estland, Letland en Litouwen zijn landen waar deze lintworm voor komt.
  • Zandvliegjes
    Zandvliegjes komen veel voor in Mediteraanse gebieden. Portugal, Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk zijn met name risicogebieden wat betreft zandvliegen bij honden. Wanneer uw hond geprikt wordt door zandvliegen kan dit Leishmania opleveren hond. Belangrijk is deze diagnose op tijd te stellen, anders kan dit levensbedreigend zijn.
  • Hartworm
    Hartworm kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw hond. In de Benelux, Duitsland en Noord-Frankrijk komt hartworm niet vaak voor. Daarbuiten wel: Italië, Spanje, Portugal, Zuid-Frankrijk, Tschechië, Slowakije, Hongarije en Kroatië en verder oostelijke landen komt dit vaker voor. Bekijk ook het kaartje hier onder. Ook Rusland is een risicogebied voor Hartworm bij honden. Heeft u naar deze landen gereisd? Lees ons artikel: Hartworm bij honden.
  • Longworm
    Longworm bij honden komt voor in Nederland , Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Italië, Ierland en Groot-Britannië (Engeland), en in Griekenland voor.

Onderstaande onderstaande afbeelding geeft over wormbesmetting in Europa een goed beeld.

 

Ontwormen

En last but not least, laat uw hond of kat ontwormen als u op vakantie gaat. Ook als ze thuis blijven en bijvoorbeeld naar een pension gaan. Informeer per land of uw dier vóór of ná de vakantie ontwormd moet worden, dit kan verschillen per land.

Voorkom te allen tijde dat uw hond of kat wormen meeneemt. Bel gerust DAP Midden-Drenthe voor advies.