Medicijnen paard
Receptplicht diergeneesmiddelen
Er zijn heel veel soorten medicijnen, die in verschillende groepen worden onderverdeeld.
Vroeger kon u de diergeneesmiddelen uit de URA-groep aan de balie kopen. Dit zijn de ontwormingsmiddelen (zie wormen), middelen tegen parasieten / schimmels, kalmeringsmiddelen en pijnstillers, aan de balie kopen. Tegenwoordig mogen dierenartsen deze middelen (net zoals alle andere diergeneesmiddelen die een paardenhouder zelf mag toedienen) alleen leveren of voorschrijven als wij uw paarden en uw bedrijf kennen; ook zal een diagnose nodig zijn. De meeste medicijnen hebben wij in huis, maar soms krijgt u een recept om ze ergens anders te halen.
Geldigheidsduur van recepten
Een recept voor diergeneesmiddelen is twee weken geldig en er mag maximaal voor 1 maand per therapie worden voorgeschreven.
Voor de meeste URA middelen (allemaal behalve pijnstillers) is dit langer. Dit recept is tot 1 jaar na uitschrijven geldig en de benodigde hoeveelheid mag voor maximaal 1 jaar worden uitgeschreven.
Een recept mag in meerdere keren worden “verzilverd”.
Administratie bij een paard dat geen slachtdier is
Het paspoort moet door de eigenaar worden afgetekend op de pagina Medische behandeling (hoofdstuk XI)
Administratie bij een paard bestemd voor humane consumptie
-
Eigen administratie
Bij het toedienen van diergeneesmiddelen ontvangt een paarden houder een logboek (lijst met toegediende / ontvangen medicijnen) van de dierenarts. Een bedrijfsmatige paardenhouder dient de ontvangst en toepassing van diergeneesmiddelen vijf jaar te bewaren.
-
Administratie in het paspoort (zie link geneesmiddelen en het paspoort)
Een aantal diergeneesmiddelen moeten ook in het paspoort worden vermeld als uw paard een slachtdier is, omdat diergeneesmiddelen een wachttijd voor vlees hebben. Bij gebruik van een aantal diergeneesmiddelen mag een paard zelfs niet meer worden geslacht.