Wormen
Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?
Of uw kat wormen heeft, kunt u helaas pas zien als de infectie heel ernstig is. Er komen dan bijvoorbeeld wormen mee met de ontlasting, of u ziet in de buurt van de anus kleine stukjes van een worm hangen. Het is dus van belang dat u uw kat regelmatig ontwormt.
Ontworm uw kat in ieder geval ook een week voordat hij/zij voor de jaarlijkse vaccinatie komt. De vaccinatie werkt dan beter.
Verschil ontwormen kitten en volwassen kat?
Een kitten moet een aantal keren preventief ontwormd (met oa vitaminthe) worden. Dit kan al vanaf een leeftijd van twee weken. Vaak hebben kittens alleen last van zogenaamde spoelwormen.
Volwassen katten kunnen last hebben van wormen, zoals spoelwormen, haakwormen of lintwormen (in Zuid-Europa komt ook de hartworm voor). Daarom is het verstandig om ook uw volwassen kat regelmatig te ontwormen. Als u na één keer ontwormen (restanten van) wormen in de ontlasting ziet, is het verstandig de ontwormingskuur na drie weken te herhalen.
Wanneer u de juiste middelen in huis heeft, kunt u bovenstaande ontwormingsschema (voor hond en kat) volgen. Dit schema is volgens Europese richtlijnen opgesteld. Moederdieren kunt u het beste tegelijk met kittens ontwormen.
Waarom ontwormen?
- Sommige wormen besmetten dieren én mensen;
- Kittens die niet ontwormd worden, kunnen ernstig ziek worden en/of een groeiachterstand oplopen;
- Worminfecties verlagen de weerstand van een dier waardoor het risico op andere ziekten toeneemt.
Welk ontwormingsmiddel?
We adviseren gebruik te maken van milpro tabletten of evicto druppels (ook ontvlooiing) in de nek. Onze dierenartsen kunnen u precies adviseren welk middel u het beste kunt gebruiken voor het ontwormen van uw kat. Dit hangt onder meer af van het gewicht van uw huisdier. Als u bekend bent met het gebruik van ontwormingsmiddelen, kunt u natuurlijk met de praktijk bellen of direct langskomen om een nieuw kuurtje te komen halen.