Bloedonderzoek

Bloedonderzoek bij paarden

Bloed vervuld een aantal zeer belangrijke functies in het lichaam. Het zorgt onder andere voor de aanvoer van zuurstof , voedings- en bouwstoffen naar alle organen en voert allerlei afvalstoffen af.  Daardoor kan bloedonderzoek ons veel informatie verschaffen. Bijvoorbeeld over het functioneren van de lever, nieren, spieren en het hart. Ook kan het bloed een inzicht geven in de afweer van het lichaam, bijvoorbeeld of er ergens sprake is van een ontsteking of een infectie. Hierdoor is bloedonderzoek een goed aanvullend onderzoek bij uiteenlopende klachten.

Bloed bestaat voor ongeveer de helft uit rode en witte bloedcellen. De andere helft is plasma (vocht). De rode bloedcellen hebben als voornaamste functie het transporteren van zuurstof vanuit de longen naar de weefsels en het afvoeren van CO2. De witte bloedcellen maken deel uit van het immuun systeem. In het bloed circuleren verschillende typen witte bloedcellen, elk type heeft zijn eigen taak binnen het immuunsysteem. Het plasma is vocht waarin met name eiwitten, afvalstoffen en hormonen in opgelost zijn. Van veel verschillende stoffen die in het plasma aanwezig zijn, is het mogelijk om de concentratie te meten. Dit geeft veel informatie over het functioneren van de verschillende organen. DAP Midden-Drenthe beschikt over apparatuur om de simpele bloedonderzoek uit te voeren (Spotchem en Medonic). Voor de meer uitgebreide onderzoeken werken wij samen met meerdere laboratoria (oa GD en IDEXX) die de bloedonderzoeken uit voeren voor ons.

Algemeen bloedonderzoek

Bij veel internistische problemen of vage klachten kan het zinvol om een algemeen bloedonderzoek te doen. Het algemene bloedonderzoek bestaat uit een hematologisch onderzoek, daarbij wordt geteld hoeveel rode en witte bloedcellen er zijn en welke types witte bloedcellen er aanwezig zijn.  Een verhoging of verlaging van de totaal aantal witte bloedcellen  is vaak een teken dat er sprake is van een ontsteking dan wel infectie. Op basis van de aanwezige soorten cellen kunnen we een onderscheid maken tussen een acute of chronische ontsteking. Soms kan het ook een indicatie geven over het type veroorzaker (virus / bacterie / parasiet).

Als aanvulling op de hematologie laten we ook standaard de ontstekingseiwitten bepalen. Er zijn drie types ontstekingseiwitten, de alpha-, beta- en gamma-globulines. Over het algemeen zien we stijgingen van de alpha-globulines  bij acute ontstekingen. Hoge beta-globulines zien we vaak als gevolg van parasitaire infecties. Hoge gamma-globulines zien we meestal bij chronische ontstekingen. Naast het hematologisch onderzoek worden van een aantal mineralen, sporenelementen, enzymen en eiwitten de concentraties bepaald in het bloed. Standaard worden onder andere een aantal spier, lever en nier enzymen gemeten.  Veranderingen ten opzichte van de normaal waarden zijn een indicatie dat er mogelijk een probleem speelt in het betreffende orgaan.

Aanvullend bloedonderzoek

Bij het algemeen bloedonderzoek worden de belangrijkste eiwitten, enzymen en sporenelementen gemeten in het bloed, dit ter screening. Naast deze standaard set kunnen echter nog een aantal eiwitten, enzymen en sporenelementen gemeten worden.  Als blijkt dat er in het algemene bloedonderzoek afwijkingen zijn, het klinische onderzoek aanleiding  geeft of er specifieke vragen zijn dan kunnen we aanvullende onderzoeken uitvoeren. In het bloed kunnen ook we ook van verschillende hormonen de spiegels laten bepalen. Bijvoorbeeld ACTH bij paarden met de ziekte van Cushing of de progesteron oestrogeen spiegels bij merries. Het is ook mogelijk om de spiegels van bijvoorbeeld vitamine E en selenium te laten bepalen.

Bij verdenkingen op specifieke ziektes zoals rhinopneumonie of de ziekte van lyme kan in het bloed gemeten worden of er antilichamen (antistoffen) aanwezig zijn voor deze ziektekiemen. De aanwezigheid van antilichamen tegen een bepaalde ziektekiem betekend niet direct dat dit ook de veroorzaker is van eventuele klachten. Het geeft alleen aan dat het paard in contact is geweest met de betreffende ziektekiem. Als uit twee bloedonderzoeken blijkt dat er sprake is van een significant stijging van de hoeveelheid antilichamen dan is dat wel een aanwijzing dat er recent een (her)infectie heeft plaats gevonden.