Ziekten/aandoeningen bij het paard.

Metabool

Veel voorkomende metabole aandoeningen bij paarden zijn o.a. PPID en EMS. Hieronder kunt u meer over beide lezen.

EMS

EMS staat voor Equine Metabool Syndroom. Dit syndroom wordt gekenmerkt door plaatselijke vetophopingen (bijv. in de nekband), insulineresistentie en hoefbevangenheid. Bepaalde rassen lijken een genetische aanleg te hebben.

Door middel van laboratoriumonderzoek kan EMS op verschillende manieren aangetoond worden. Soms wordt het al duidelijk uit een simpele bloedtest. Bij anderen zijn een glucose ‘challenge’ test of een gecombineerde glucose/insuline tolerantie test nodig die wij op de kliniek uitvoeren. Deze onderzoeken zijn zowel belangrijk om  de ernst van het EMS vast te stellen, als om de reactie op therapie te volgen.

De belangrijkste manier om het metabool syndroom onder controle te krijgen is door het dieet van het paard aan te passen en het paard te trainen. Daarmee wordt de gevoeligheid voor insuline in de weefsels verhoogd. Ook kunnen er medicijnen worden voorgeschreven die de opname van suikers beperken.

PPID

Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (Afgekort PPID – voorheen het syndroom van Cushing) is een aandoening die voorkomt bij 20-30% van de paarden/pony’s boven de 15 jaar, maar ook bij jongere paarden kan het voorkomen. Het is een goedaardig vergroting van een deel van de hypofyse (het pars intermedia). Door deze vergroting worden verschillende hormonen in andere hoeveelheden geproduceerd. Door deze veranderde hoeveelheid hormonen kunnen problemen ontstaan met bijv. de vacht, de weerstand, hoefbevangenheid, het op gewicht houden, het gedrag, en soms ook met de vruchtbaarheid. Symptomen of klachten die u kunt herkennen zijn:

  • Slecht verharen / plaatselijk lange plukjes haar / zweten / goudverkleuring of krullen

  • Hoefbevangenheid of een verhoogde gevoeligheid voor hoefbevangenheid

  • Verhoogde gevoeligheid voor infecties, o.a. (terugkerende) zoolzweren / kiesproblemen / snotneuzen / huidinfecties

  • Vermageren / bespiering verliezen / hangbuik

  • Verminderd presteren / sloom of lusteloos zijn

  • Veel drinken en plassen

  • Moeilijk(er) drachtig te krijgen

Deze problemen worden vaak toegeschreven aan het ‘ouder’ worden, maar zijn dus eigenlijk een symptoom van een ziekte. Een enkele keer kunnen paarden/pony’s door druk op de hersenen epilepsie, blindheid of instabiliteit/ataxie laten zien.

Vaak is wat slechter verharen een van de eerste zichtbare ‘problemen’ maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Wees alert! Vaak komen maar 1 of enkele symptomen naar voren, maar bestaat het risico dat de andere symptomen uit het rijtje volgen. Wanneer en hoe ernstig is vaak niet te voorspellen.

Door middel van een bloedtest kunnen wij zien of het hormoon ACTH, dat indicatief is voor een vergroting van de hypofyse, verhoogd is.

Voor wie is deze test met name geschikt:

  • Paarden ouder dan 15 jaar

  • Paarden die problemen hebben/hebben gehad met hoefbevangenheid

  • Paarden die symptomen van PPID hebben

  • Paarden waarbij PPID is vastgesteld. Dit om te beoordelen of behandeling kan/moet worden aangepast.

Hoe te behandelen:

Er zijn medicijnen die de afgifte van de hormonen remmen (bv Pergosafe), waardoor de symptomen kunnen verminderen en/of verdwijnen. Deze medicijnen kosten voor een volwassen paard gem. 75 euro per maand. De medische conditie moet goed in de gaten gehouden worden omdat ze vatbaarder zijn voor infecties. Verder moet bij deze dieren heel goed opgelet worden dat hun verzorging en gewicht optimaal is. Routinematig goede voeding, hoefverzorging, gebitsverzorging/vaccinaties en wormbeleid is essentieel voor deze dieren, samen met evt. scheren. Op deze manier kunnen over het algemeen de problemen van PPID goed in de hand gehouden worden.

Het is belangrijk om dieren met PPID een aantal keer per jaar te laten controleren door uw dierenarts zodat op tijd de medicatie kan worden bijgesteld.

Wilt u meer informatie, bel ons op nummer 06-30725230.

 

Paard met Laminitis

Paard met lange krulvacht, PPID