Vaccinatie

Inenting Kat.

Een inenting (vaccinatie) helpt bij het opbouwen van weerstand zonder dat het kitten echt ziek hoeft te worden. Om de opgebouwde weerstand vervolgens in stand te houden, wordt de inenting herhaald. Zo zorgt u ervoor dat uw kat gezond blijft.

Waarom kat laten vaccineren?

Er zijn twee besmettelijke ziektes bij katten, waar in Nederland standaard tegen ingeënt wordt. Dit zijn kattenziekte en niesziekte.

  • Kattenziekte zien we het meeste bij kittens. Maar ook volwassen katten met weinig weerstand tegen kattenziekte kunnen ernstig ziek worden en hier zelfs aan overlijden.
    Omdat kattenziekte erg besmettelijk is, worden besmette katten in quarantaine gehouden. Lees meer over de kattenziekte.
  • Niesziekte is vergelijkbaar met een neusverkoudheid. Is uw kat verder gezond, dan hoeft dit geen problemen op te leveren. Bij kittens of katten met weinig weerstand geeft niesziekte vaak ernstigere klachten zijn en kan zelfs dodelijk zijn.
    Uw kat kan ook blijvend ziek (chronisch) worden als gevolg van niesziekte. Lees hier meer over de niesziekte.

Wanneer en hoe vaak kat vaccineren?

Kittens krijgen hun eerste inenting als ze negen weken oud zijn. Bij zwerfkittens en kittens waarvan de moeder niet goed gevaccineerd is, wordt de eerste inenting al op zes weken leeftijd gegeven.

Daarna moet uw kitten ingeënt worden als hij 12 á 13 weken en één jaar oud is. Bij sommige kittens zal uw dierenarts adviseren een extra inenting te geven op 16 weken leeftijd.

Hoe vaak volwassen kat inenten?

Hoe vaak uw volwassen kat gevaccineerd moet worden, hangt af van zijn situatie. Voor de meeste katten is het verstandig om ieder jaar te vaccineren tegen niesziekte. De vaccinatie tegen kattenziekte hoeft maar eens per drie jaar gegeven te worden.

Als uw kat met veel katten samenleeft, of als u uw kat naar een pension brengt, is het verstandig om uw kat extra inentingen te laten geven tegen bacteriën die niesziekteklachten verergeren. Vraag uw dierenarts wat het beste is voor uw persoonlijke situatie.

Binnenkat inenten?

Er wordt vaak gedacht dat katten die niet buiten komen niet ingeënt hoeven te worden. Dit klopt niet!

Binnenkatten bouwen weinig weerstand op. Het virus van bijvoorbeeld de dodelijke kattenziekte blijft soms jarenlang in de omgeving besmettelijk. Uw kat kan dus alsnog besmet raken doordat u of uw visite het virus via schoenen of kleding meebrengt van buiten.

Met uw kat naar het buitenland

Wanneer u met uw kat naar het buitenland gaat, moet u uw kat laten inenten tegen hondsdolheid (rabiës).

Voor de meeste landen moet deze inenting minimaal drie weken voor vertrek gegeven worden. Deze inenting kan gegeven worden vanaf drie maanden leeftijd en is meestal drie jaar geldig.

Bijwerkingen van vaccinatie bij kat

De kans op bijwerkingen van vaccinatie bij uw kat zijn zeer klein, maar niet uitgesloten. In uitzonderlijke gevallen is uw kat één tot twee dagen wat slomer dan normaal.

Een enkele keer kan op de plek van vaccineren een verdikking ontstaan, dit zal vanzelf weer wegtrekken. 

In zeer zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden. In uitzonderlijke gevallen kan bij katten op de plaats van een injectie een tumor ontstaan. 

De inenting wordt daarom altijd op een plek gegeven waar diktes makkelijk te voelen zijn en weggehaald kunnen worden.  

Vaccins worden steeds beter. De huidige middelen zijn nóg weer veiliger dan de oudere vaccins.

Het is belangrijk om u te realiseren dat de voordelen van een vaccinatie vele malen groter zijn dan de nadelen.

Type inenting voor uw kat

Hieronder vindt u een greep uit de meest gegeven inentingen voor katten. 

Kattenziekte

Dit is een inenting tegen het feline parvovirus.

Niesziekte

Met deze inenting wordt uw kat beschermd tegen het feline herpesvirus, ook wel feline rhinotracheïtisvirus genoemd, en het feline calicivirus.

Bordetella bronchiseptica

Wanneer uw kat in een omgeving met veel katten komt, kunnen bacteriën zoals Bordetella bronchiseptica niesziekte klachten verergeren. Deze inenting wordt gegeven via een druppel in de neus.

Rabiës

Dit is een inenting tegen hondsdolheid. Deze ziekte is ook gevaarlijk voor mensen en andere zoogdieren. Hondsdolheid is een dodelijke aandoening.

De inenting tegen rabiës is verplicht als uw kat naar het buitenland gaat.

Vaccinatieschiema:

Leeftijd             Vaccinatie                             Optioneel

9 weken            Niesziekte en kattenziekte                          FeLV

12 weken          Niesziekte en kattenziekte      Rabiës         FeLV

1 jaar                 Niesziekte en kattenziekte

2 jaar                 Niesziekte                                                   FeLV

3 jaar                 Niesziekte                              Rabiës

4 jaar                 Niesziekte en kattenziekte                           FeLV

Daarna krijgt uw kat elk jaar de inenting tegen niesziekte en 1x in de 3 jaar een inenting tegen niesziekte en kattenziekte en optioneel Rabiës en elke 2 jaar optioneel FeLV.

Kat titeren

‘Titeren’ wordt tegenwoordig veel bij honden gedaan. Dit houdt in dat een inenting alleen wordt gegeven als op grond van bloedonderzoek blijkt dat de bescherming nodig is. Dus als het dier zelf niet voldoende antistoffen tegen de ziekte in zijn lichaam heeft.

DAP Midden-Drenthe bied dit bij katten aan, allee is de uitslag van zo’n onderzoek (nog) niet betrouwbaar genoeg is.

Wat zijn de kosten van inenting van uw kat?

De kosten van een inenting bestaan vaak uit de kosten van een consult en de kosten van de vaccinatie. Vraag aan uw dierenarts tegen welke ziektes en hoe vaak uw kat ingeënt moet worden.

Algemeen advies over vaccineren kan nooit gegeven worden; dit is maatwerk en is bijvoorbeeld afhankelijk van of er wordt gereisd met een dier, en of het dier meegaat naar een pension.

Meer weten over de kosten van inentingen voor katten en eventuele vergoedingen van uw dierenverzekering? Neem contact met ons op.